Για το Θεατρικό ΔΙΚ.ΑΝ.Ο

Το Θεατρικό ΔΙΚ.ΑΝ.Ο. είναι ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης ομάδων που ασχολούνται με το θέατρο, το χοροθέατρο, το κουκλοθέατρο, το θέατρο σκιών κ.λπ. και οι οποίες κατά κύριο λόγο δρουν στην Ελλάδα. Λειτουργεί σε βάση συλλογική και στοχεύει στη συνάντηση, συνομιλία, συνεργασία, ανταλλαγή σε υλικοτεχνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο μεταξύ των μελών του, καθώς και σε συντονισμένες κρούσεις και διεκδικήσεις του Δικτύου απέναντι σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Βασική αρχή της πρωτοβουλίας είναι η υπεράσπιση της διαφορετικότητας και της πολυμορφίας της καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς και η αυτοοργάνωση πέρα από μεσάζοντες, κομματικές, ιδεολογικές δεσμεύσεις και επιβολές.

Για το Θέατρο…

Γιατί Θέατρο; (Μου ζητήθηκε ένα κείμενο που θα απαντούσε στην ερώτηση αυτή… απο το περιοδικό που θα κυκλοφορίσει κατα την διάρκεια της 1ης Συνάντησης Θεατρικών Ομαδών στις 6-7-8-9 Ιούνιου 2008, Διοργάνωση Θεατρικό ΔΙΚ.ΑΝ.Ο)

Γιατί…Ποιος μπορεί εύκολα να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα? Είπα να το κάνω Google..και έπεσα πάνω στον Πήτερ Μπρουκ!! Το έκανε παράσταση…μήπως αυτή είναι η καλύτερη απάντηση!!? Μετά σκέφτηκα δεν είναι σωστό να απαντήσω μόνη μου..οπότε έστειλα στην υπόλοιπη ομάδα sms: «Γουρουνάκιααα.. γιατί θέατρο??». Αντώνης: «Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, γιατί θέατρο?». Αθηνά (απαντάω): «Γιατί επέλεξες το Θέατρο?».  Εντωμεταξύ στέλνει η Δάφνη:«Γιατί είναι ζωντανό!:-)»…σκέφτομαι, σε ζει ή το ζεις? To be or not to be? Hehe..Αντώνης: « Γιατί βαριέμαι την μονοτονία της καθημερινότητας»..το ζεις! ..οι άλλοι αργούν να απαντήσουν!!  Πάω να βάλω 2 σουβλάκια να ψήνονται! Περνάει η ώρα… Μου έρχονται στο μυαλό οι λέξεις έκφραση, δημιουργία, ελευθερία, φαντασία, αιωνιότητα … (Πάνε τα σουβλάκια κάηκαν!!) Τι να είναι άραγε το θέατρο για εμένα?  Το μόνο που ξέρω είναι ότι από μικρή το αγαπούσα..ήθελα πάντα να παίζω στις παραστάσεις του σχολείου μου και σίγουρα ο καθηγητής μου έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, ερωτευόμουν πάντα ρόλους όπως, την Αλίκη στα Ανάποδα Παραμύθια του Ποταμίτη, το Kοριτσάκι στον Kαρυοθραύστη, την Ελίζα της Καλογεροπούλου, την Γοργόνα στον Οδυσσεβάχ, την Αετίνα στο Λουρί του Σωκράτη και την Μαργαρίτα του Σταύρου.. ήθελα να τους ζήσω!! (Τελικά ωραία ήταν τα σουβλάκια..!) Λεονάρντο: «Ti?». Αθηνά (απαντάω): «Γιατί επέλεξες το Θέατρο?». Λεονάρντο: «Γενικά? Γιατί σε φέρνει σε άμεση επαφή με το κοινό. Αυτό με μάγεψε και στην ηθοποιία, ένας τρόπος έκφρασης και αμεσότητας με τον κόσμο.» Έκφραση, κόσμος… σίγουρα δεν είσαι μόνος σου στο θέατρο! Μήπως είναι η μοναξιά που μας οδηγεί σε αυτό? χμμ…  Μετά από ώρα..Χρήστος: «Κάνουμε θέατρο για να γινόμαστε και άλλοι μαζί με τον εαυτό μας!» Ιωάννα: «Θέατρο..για να μπορώ να απεγκλωβίζω τα συναισθήματα μου»  Σίγουρα είναι υποκειμενική απάντηση.. αλλά δεν παύουν να συγκλίνουν όλες οι απόψεις πάνω σε κάποιες αξίες, τις θεατρικές αξίες… για τις οποίες κάποιοι αφιέρωσαν την ζωή τους! Αθηνά: «Θέλω να πιστεύω ότι και εμείς θα κάνουμε το ίδιο»

Advertisements

  1. 1 new this week… « Lotofagoi

    […] Γιατί Θέατρο?? […]
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: